czym farbować jajka na wielkanoc

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy stole, na które tak bardzo czekamy. Gotujemy prawdziwy żur na zakwasie, pieczemy mazurki i babki, faszerujemy jaja i przygotowujemy domowe pasztety. Na stole nie może również zabraknąć ręcznie malowanych, wielkanocnych pisanek. To symbol odradzającej się przyrody, który bezdyskusyjnie kojarzy się z Wielkanocą. Jeśli wykonamy pisanki samodzielnie, z pewnością ucieszą nas podwójnie! Czym farbować jajka na Wielkanoc? Warto sięgnąć po naturalne sposoby farbowania jajek. Większość potrzebnych produktów znajdziemy w naszej kuchni!

Spis treści:

Wszystko w zgodzie z naturą, czyli jak zafarbować jajka na Wielkanoc?

Jeśli chodzi nam po głowie farbowanie jajek naturalne barwniki będą najlepsze! Do zabawy warto zaangażować całą rodzinę, w szczególności najmłodszych domowników. Malowanie pisanek to przede wszystkim wspólnie spędzony czas, lekcja mądrego zero waste i rozwijanie kreatywnego myślenia. Do zabawy będą potrzebne jajka, duży garnek z wodą i różne produkty spożywcze. Kurkuma, szpinak, zielona herbata, buraki, cebula i czerwona kapusta. Aby farbowanie było skuteczne przyda się również ocet. Na szklankę wywaru przypada mniej więcej 1 łyżka octu. Z kolei do osuszenia jajek będzie potrzebny papierowy ręcznik i talerz. Gotowe pisanki możemy włożyć do święconki wielkanocnej.

Naturalne farbowanie jajek krok po kroku

Możemy wyróżnić dwie metody farbowania jajek w sposób naturalny.

  • Pierwsza metoda polega na wcześniejszym przygotowaniu wywaru z podanych składników. Dopiero kiedy jest gotowy, wkładamy do niego jajka.
  • Druga opcja zakłada gotowanie jajek jednocześnie ze składnikami tworzącymi wywar.

Obie metody są dobre, a wybór należy do nas. Trzeba pamiętać, aby do wywaru dodać ocet winny. Na koniec mały trik. Po wystudzeniu jajek możemy posmarować je olejem. W ten sposób utrwalimy kolor, a jajka nabiorą połysku.

Czym farbować jajka na Wielkanoc? Sposoby na zielone i szmaragdowe pisanki

W malowaniu pisanek nie obowiązują żadne obostrzenia kolorystyczne. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do farbowania warto wybierać jajka o białych skorupkach, wtedy kolor nabierze głębi i będzie najlepiej widoczny. Jeśli chcemy pomalować jajka na jasnozielony odcień potrzebujemy zielonej herbaty z miętą. Parzymy mocny wywar i odstawiamy go na noc. Im dłużej będziemy go gotować, tym mocniejszy kolor otrzymamy. Rano w ostudzonym naparze możemy barwić jajka.

Podobny efekt otrzymamy po wykorzystaniu liści szpinaku. Ułożone na dnie garnka zalewamy wodą i gotujemy. Do gotującego się wywaru dokładamy jajka. Po 15 minutach otrzymamy zielone pisanki.

Jeśli marzymy o szmaragdowych pisankach musimy zaopatrzyć się w czerwoną kapustę. Na jedną szklankę wody będzie potrzebna szklanka posiekanej w paski kapusty. Całość gotujemy około 10 minut. Do gotowego naparu wkładamy jajka i barwimy od 5 do 30 minut, w zależności od intensywności barwy, którą chcemy uzyskać.

Pastelowy żółty – jak zafarbować jajka na taką barwę?

Naturalne farbowanie jajek pozwala uzyskać także pastelowe odcienie. Kolory są delikatne i niczym nie przypominają ostrych barw, które otrzymujemy przy użyciu sztucznych barwników. Aby uzyskać pastelowy odcień żółci musimy sięgnąć po znaną i lubianą kurkumę. Wystarczy zaledwie mała łyżeczka na szklankę wody, aby nasze jaja pokryła pastelowa żółć. Jeśli zależy nam na super delikatnym efekcie, jaja zanurzamy w ugotowanym wywarze na około 5 minut. Jeśli przetrzymamy je ponad 45 minut, otrzymamy intensywną, żółtą barwę. Warto pamiętać, że kurkuma mocno farbuje, także nasze ręce! Do tej operacji przydadzą się rękawiczki.

Cebulowa klasyka w farbowaniu jajek na Wielkanoc

Barwienie jajek w łupinach z cebuli zna każdy. To stary i sprawdzony sposób. Idealnie wpisuje się w trend zero waste bowiem wykorzystujemy obierki, które normalnie znalazłby się w koszu. Wysuszone łupiny umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Nieśpiesznie doprowadzamy do wrzenia. W gotowym wywarze umieszczamy jaja i gotujemy z łupinami. Wystarczy około 10 minut. Jeśli zależy nam na ciemniejszej barwie możemy ten czas przedłużyć do 30 minut. Jajka uzyskają brązowo-bordowy odcień.

Farbowanie jajek - naturalne barwniki

Zobacz również

Dania, sałatki i przekąski, czyli menu na ostatki

Ostatki to wyjątkowy czas radości i celebrowania, który poprzedza okres Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby zaszaleć w kuchni i przygotować wyjątkowe menu, które umili te chwile, zanim nadejdzie czas wstrzemięźliwości i refleksji. Przedstawiamy więc inspiracje na różne dania na ostatki! Co może znaleźć się w menu? Pyszne ciasta i ciasteczka, sałatki pełne smaku oraz […]

więcej

Coś łatwego na romantyczną kolację — 5 pomysłów

Czeka Cię romantyczny wieczór i planujesz zaskoczyć swoją drugą połówkę niezwykłym posiłkiem? Jednak nie chcesz, by przepis był zbyt skomplikowany? Więc jesteś w odpowiednim miejscu! Przygotowaliśmy pomysły na coś łatwego na romantyczną kolację. Szybkie zupy kremy, eleganckie przekąski, albo różnorodne makarony to proste, ale pyszne opcje. Przekonaj się, że nie trzeba dużo czasu, by zorganizować […]

więcej

Zupa na Wigilię — jaką przygotować?

Wigilia to jeden z najważniejszych momentów w roku, kiedy rodziny zbierają się przy stole, by dzielić się opłatkiem i delektować wyjątkowymi potrawami. Pośród nich, nie tylko ryba i pierogi odgrywają kluczową rolę. Warto zadbać, aby wśród tradycyjnych „12 potraw” znalazła się także pyszna zupa, która doda niepowtarzalnego smaku i aromatu do świątecznej uczty. Nie wiesz, […]

więcej
Go Top