czym farbować jajka na wielkanoc

Czym farbować jajka na Wielkanoc – naturalne sposoby

Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań przy stole, na które tak bardzo czekamy. Gotujemy prawdziwy żur na zakwasie, pieczemy mazurki i babki, faszerujemy jaja i przygotowujemy domowe pasztety. Na stole nie może również zabraknąć ręcznie malowanych, wielkanocnych pisanek. To symbol odradzającej się przyrody, który bezdyskusyjnie kojarzy się z Wielkanocą. Jeśli wykonamy pisanki samodzielnie, z pewnością ucieszą nas podwójnie! Warto sięgnąć po naturalne sposoby farbowania jajek. Większość potrzebnych produktów znajdziemy w naszej kuchni!

Wszystko w zgodzie z naturą, czyli jak zafarbować jajka na Wielkanoc?

Jeśli chodzi nam po głowie farbowanie jajek naturalne barwniki będą najlepsze! Do zabawy warto zaangażować całą rodzinę, w szczególności najmłodszych domowników. Malowanie pisanek to przede wszystkim wspólnie spędzony czas, lekcja mądrego zero waste i rozwijanie kreatywnego myślenia. Do zabawy będą potrzebne jajka, duży garnek z wodą i różne produkty spożywcze. Kurkuma, szpinak, zielona herbata, buraki, cebula i czerwona kapusta. Aby farbowanie było skuteczne przyda się również ocet. Na szklankę wywaru przypada mniej więcej 1 łyżka octu. Z kolei do osuszenia jajek będzie potrzebny papierowy ręcznik i talerz. Gotowe pisanki możemy włożyć do święconki wielkanocnej.

Naturalne farbowanie jajek krok po kroku

Możemy wyróżnić dwie metody farbowania jajek w sposób naturalny.

  • Pierwsza metoda polega na wcześniejszym przygotowaniu wywaru z podanych składników. Dopiero kiedy jest gotowy, wkładamy do niego jajka.
  • Druga opcja zakłada gotowanie jajek jednocześnie ze składnikami tworzącymi wywar.

Obie metody są dobre, a wybór należy do nas. Trzeba pamiętać, aby do wywaru dodać ocet winny. Na koniec mały trik. Po wystudzeniu jajek możemy posmarować je olejem. W ten sposób utrwalimy kolor, a jajka nabiorą połysku.

Sposoby na zielone i szmaragdowe pisanki

W malowaniu pisanek nie obowiązują żadne obostrzenia kolorystyczne. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do farbowania warto wybierać jajka o białych skorupkach, wtedy kolor nabierze głębi i będzie najlepiej widoczny. Jeśli chcemy pomalować jajka na jasnozielony odcień potrzebujemy zielonej herbaty z miętą. Parzymy mocny wywar i odstawiamy go na noc. Im dłużej będziemy go gotować, tym mocniejszy kolor otrzymamy. Rano w ostudzonym naparze możemy barwić jajka.

Podobny efekt otrzymamy po wykorzystaniu liści szpinaku. Ułożone na dnie garnka zalewamy wodą i gotujemy. Do gotującego się wywaru dokładamy jajka. Po 15 minutach otrzymamy zielone pisanki.

Jeśli marzymy o szmaragdowych pisankach musimy zaopatrzyć się w czerwoną kapustę. Na jedną szklankę wody będzie potrzebna szklanka posiekanej w paski kapusty. Całość gotujemy około 10 minut. Do gotowego naparu wkładamy jajka i barwimy od 5 do 30 minut, w zależności od intensywności barwy, którą chcemy uzyskać.

Pastelowy żółty – jak zafarbować jajka na taką barwę?

Naturalne farbowanie jajek pozwala uzyskać także pastelowe odcienie. Kolory są delikatne i niczym nie przypominają ostrych barw, które otrzymujemy przy użyciu sztucznych barwników. Aby uzyskać pastelowy odcień żółci musimy sięgnąć po znaną i lubianą kurkumę. Wystarczy zaledwie mała łyżeczka na szklankę wody, aby nasze jaja pokryła pastelowa żółć. Jeśli zależy nam na super delikatnym efekcie, jaja zanurzamy w ugotowanym wywarze na około 5 minut. Jeśli przetrzymamy je ponad 45 minut, otrzymamy intensywną, żółtą barwę. Warto pamiętać, że kurkuma mocno farbuje, także nasze ręce! Do tej operacji przydadzą się rękawiczki.

Cebulowa klasyka w farbowaniu jajek na Wielkanoc

Barwienie jajek w łupinach z cebuli zna każdy. To stary i sprawdzony sposób. Idealnie wpisuje się w trend zero waste bowiem wykorzystujemy obierki, które normalnie znalazłby się w koszu. Wysuszone łupiny umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Nieśpiesznie doprowadzamy do wrzenia. W gotowym wywarze umieszczamy jaja i gotujemy z łupinami. Wystarczy około 10 minut. Jeśli zależy nam na ciemniejszej barwie możemy ten czas przedłużyć do 30 minut. Jajka uzyskają brązowo-bordowy odcień.

Farbowanie jajek - naturalne barwniki

Zobacz również

Jak zadbać o zdrowe jedzenie w podróży i podczas wycieczki?

Podczas planowania wycieczki należy zwrócić uwagę na wiele ważnych aspektów, m.in. najdogodniejszą trasę, wygodny hotel, godziny otwarcia atrakcji turystycznych oraz ceny biletów, zapowiadaną pogodę, a także jedzenie. Nie każdy hotel posiada restaurację, w której można wykupić posiłki. Dlatego wiele osób martwi się o jakość jedzenia w trakcie podróży, nie chcąc jednocześnie tracić czasu i energii na […]

więcej

Jak wybrać miejsce na obiady dla grup wycieczkowych?

Wycieczki zorganizowane cieszą się dużą popularnością. Korzystają z nich zarówno dorośli, młodzież, jak i dzieci w wieku szkolnym. To wygodna forma podróżowania, która pozwala na odwiedzanie pięknych miast, zwiedzanie zabytków i kosztowanie lokalnych przysmaków. Uczestnicy wycieczek nie muszą się o nic martwić. Do zadań organizatora należy zapewnienie biletów wstępu do zwiedzanych atrakcji, rezerwacja noclegu i […]

więcej

Catering na chrzciny — jakie menu wybrać dla najmłodszych?

Chrzciny dziecka to jedna z wielu ważnych ceremonii, na którą zapraszamy bliskie nam osoby. Celebrujemy ten dzień nie tylko w kościele, ale również podczas wspólnego przyjęcia. Niektórzy przygotowują skromny obiad w domowym zaciszu, na który przychodzą tylko najbliżsi. Inni rezerwują stoliki w restauracji, aby nie martwić się planowaniem posiłków i późniejszym sprzątaniem. Istnieje również trzecia […]

więcej
Go Top