Potrawy nowoczesne wigilijne na święta Bożego Narodzenia

Kuchnia powinna nas zaskakiwać, inspirować i sprawiać, że wciąż poznajemy nowe smaki. Magiczny okres Świąt Bożego Narodzenia kojarzy się nam z bogactwem potraw i przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. A gdyby odrobinę poeksperymentować i odmienić tradycyjny świąteczny stół? Zmiany wcale nie muszą być drastyczne. Nie musimy rezygnować z ulubionych potraw, ale możemy je odrobinę zmodyfikować. W barszczu zamiast uszek mogą pojawić się azjatyckie pierożki. Śledź może wystąpić w towarzystwie korzennych przypraw, a nie śmietany i oleju. Z kolei piernik zamiast czekoladowej polewy, może zaprezentować się w zestawie z pieczonymi kasztanami i masą toffi. Te drobne zmiany nadadzą potrawom lekkości, ale nie ograbią nas z Bożonarodzeniowych smaków. Coś nowego na wigilię sprawi, że goście będą mieli okazję poszerzyć swoje horyzonty kosztując nowych smaków.

Spis treści

Wigilijne wspomnienia, które zostają z nami na zawsze

Wigilijne wspomnienia, które zostają z nami na zawsze

Święta Boże Narodzenia to okres pełen symboli. Trudno wyobrazić sobie ten czas bez choinki z bombkami, cynamonu wypełniającego swoim zapachem cały dom, czy zapachu, który pojawia się podczas obierania mandarynek. Na świątecznej liście obecności znajdziemy również powidła, korzenne przyprawy i suszone jabłka. To wszystko, w połączeniu ze świątecznymi potrawami i wspólnymi chwilami spędzonymi przy stole z najbliższa rodziną, nadaje kształt naszym świątecznym wspomnieniom. Aby nie popaść w rutynę warto wprowadzać drobne zmiany i podkreślać wyjątkowość chwili. Świetnym sposobem może być wprowadzenie drobnych zmian w menu. I wcale nie chodzi o to, aby rezygnować z 12 potraw goszczących na naszym wigilijnym stole. Czasami wystarczy zmienić dodatki. A może nowoczesne potrawy wigilijne połączyć z tymi dobrze znanymi i sprawdzonymi? Jedzone w blasku choinkowych lampek sprawią, że nie będziemy chcieli odejść od stołu, a wspomnienia tych chwil nie będą blakły.

nowoczesne

Nowoczesne danie wigilijne, czyli odmieniamy świątecznego karpia

Są dania, które na Wigilijnym stole muszą się pojawić. Jedną z nich jest karp. Klasycznie występuje w formie smażonych dzwonków, obtoczonych w bułce tartej. Jeśli chcemy nadać mu odrobinę inny kształt, możemy przygotować go w formie filetów w tempurze, smażonych na głębokim tłuszczu. Taka wersja tej tradycyjnej ryby będzie idealnie współgrała z surówką z selera i sosem tatarskim. Jeśli szukamy pomysłu na rybne dania wigilijne nowoczesne, warto rozważyć przygotowanie czegoś innego niż karp. Goście ze smakiem spróbują pieczonego pstrąga podanego z domowymi buraczkami lub łososia zapiekanego w migdałach.

Pierogi i uszka nie jedno mają imię

W klasycznym menu wigilijnym pojawiają się zawsze. Każdy je zna i docenia ich smak. Czasem jemy jednego, a czasem cały talerz. Mowa oczywiście o pierogach z kapustą i grzybami. W tej kwestii również możemy puścić wodzę fantazji i przygotować coś nowego na wigilię. Ciekawą alternatywą mogą być empanadas, czyli latynoskie pierogi z ciasta drożdżowego. W ich wnętrzu ukryty jest pikantny farsz z soczewicy i batatów, przyprawiony wędzoną papryką. W tym przypadku zamiast gotowania w wodzie, wkładamy pierogi do piekarnika. Jeśli nie jesteśmy przekonani do pikantnego farszu możemy przygotować wersję zbliżoną do polskiego nadzienia. Ser biały i ziemniaki warto wzbogacić o pora i ser gruyère. Pieczone pierożki posypane makiem nabiorą świątecznego charakteru i będą jeszcze smaczniejsze. Idąc tym tropem, chcąc wprowadzić do menu potrawy wigilijne nowoczesne, możemy zamienić klasyczne uszka w barszczu, na azjatyckie małe pierożki. Połączenie tradycyjnego smaku barszczu na zakwasie oraz innej alternatywnej formy uszek sprawi, że goście będą zachwyceni.

Pierożki japońskie do barszczu - nowoczesna potrawa wigilijna

Śledzik w nowoczesnej odsłonie

Nowoczesne danie wigilijne kryje się także za niepozornymi śledziami, które kojarzymy ze świętami Bożego Narodzenia. Wersja klasyczna to oczywiście śledzie w oleju podawane z cebulką. Nie mniej znane i lubiane są śledzie ze śmietaną. Jeśli jednak chcemy odrobinę zaszaleć, to powinniśmy poszukać innych smakowych połączeń. Świetnie sprawdzą się tu śledzie w cytrusowej odsłonie. Pomarańcza, limonka, mandarynka i goździki stworzą ciekawą marynatę, która przełamie słony smak śledzia. Ciekawym rozwiązaniem będzie także śledź z korzennymi przyprawami, tłuczonymi w moździerzu dla uzyskania głębokiego aromatu. Idąc krok dalej, możemy przygotować sałatkę śledziową, która połączy w sobie słodycz jabłka, kwaśny smak ogórków kiszonych i słonego śledzia.

Zobacz również

Dania, sałatki i przekąski, czyli menu na ostatki

Ostatki to wyjątkowy czas radości i celebrowania, który poprzedza okres Wielkiego Postu. To idealna okazja, aby zaszaleć w kuchni i przygotować wyjątkowe menu, które umili te chwile, zanim nadejdzie czas wstrzemięźliwości i refleksji. Przedstawiamy więc inspiracje na różne dania na ostatki! Co może znaleźć się w menu? Pyszne ciasta i ciasteczka, sałatki pełne smaku oraz […]

więcej

Coś łatwego na romantyczną kolację — 5 pomysłów

Czeka Cię romantyczny wieczór i planujesz zaskoczyć swoją drugą połówkę niezwykłym posiłkiem? Jednak nie chcesz, by przepis był zbyt skomplikowany? Więc jesteś w odpowiednim miejscu! Przygotowaliśmy pomysły na coś łatwego na romantyczną kolację. Szybkie zupy kremy, eleganckie przekąski, albo różnorodne makarony to proste, ale pyszne opcje. Przekonaj się, że nie trzeba dużo czasu, by zorganizować […]

więcej

Zupa na Wigilię — jaką przygotować?

Wigilia to jeden z najważniejszych momentów w roku, kiedy rodziny zbierają się przy stole, by dzielić się opłatkiem i delektować wyjątkowymi potrawami. Pośród nich, nie tylko ryba i pierogi odgrywają kluczową rolę. Warto zadbać, aby wśród tradycyjnych „12 potraw” znalazła się także pyszna zupa, która doda niepowtarzalnego smaku i aromatu do świątecznej uczty. Nie wiesz, […]

więcej
Go Top