Wiosna, lato, a nawet wczesna jesień to doskonały moment na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Szczególnie jest to przyjemne, gdy spotkasz się w gronie bliskich osób. Wtedy warto rozpalić grilla, wygodnie się rozsiąść i spędzić czas na świeżym powietrzu. Zastanawiasz się, co przygotować na grilla ze znajomymi? Skorzystaj z naszych inspiracji, a każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i wyjdzie naprawdę najedzony.
Co przygotować na grilla? 6 smacznych inspiracji
Mięsne szaszłyki i wegetariańskie przekąski
Lekkie, pyszne, a do tego naprawdę różnorodne – właśnie za to uwielbiane są szaszłyki. Poza tym to doskonały sposób na połączenie mięsa z warzywami i „wykorzystanie resztek z lodówki. Wystarczy, że masz wykałaczki, kawałek mięsa drobiowego, wieprzowego czy nawet wołowego, a do tego ulubione warzywa – trochę papryki, cebuli, cukinii czy bakłażana. Dla gości, którzy nie jedzą mięsa można przygotować ser halloumi zawijany w cukinię, pomidory zapiekane z serem feta, grzanki z masłem czosnkowym, grillowane warzywa lub pieczone ziemniaki.

Lekka sałatka z buraka
Choć podczas grilla króluje przede wszystkim mięso, to warto podać pyszną sałatką. Najlepiej, jeśli zdecydujesz się na lekką wersję – bez majonezu. Dzięki temu sałatka doskonale sprawdzi się nawet podczas naprawdę ciepłych wieczorów. Ciekawym pomysłem jest również połączenie gotowanych buraków z serem fetą, orzechami i rukolą. To dość oryginalny pomysł, który stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej sałatki z pomidora, ogórka i cebuli.
Grillowane kiełbaski
Zastanawiasz się, co przygotować na urodzinowego grilla? Grillowane kiełbaski to danie, które jest obowiązkowe na każdym spotkaniu przy grillu. Smaczne i soczyste dobrze komponują się z sałatkami i różnymi sosami. To posiłek, który z reguły lubi każdy mięsożerca, dlatego z pewnością przypadnie ono do gustu wielu Twoim znajomym. Kiełbaski dostępne są również w wersjach wegetariańskich, dlatego można przygotować je dla osób, które nie jedzą mięsa.
Oliwy smakowe i sosy
Czy wiesz, co przygotować na grilla, żeby jeszcze lepiej podkreślić smak poszczególnych potraw? Na stole nie może zabraknąć dipów, oliwy smakowej i ulubionych sosów. Postaw na klasyczne rozwiązania, a zyskasz pewność, że z łatwością dopasują się do wszystkich potraw. Szczególnie polecamy sos czosnkowy lub jogurtowo-miętowy, który doskonale sprawdzi się przy wyższych temperaturach, bo daje lekko chłodzący efekt. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie jogurt naturalny, kilka łyżek majonezu do zagęszczenia sosu, a także garść mięty i ulubione przyprawy. Smaczny grill nie obędzie się takżę bez tzatziki.

Ryba z grilla
Chcesz poczuć się jak nad morzem? Postaw na rybę z grilla. To naprawdę ciekawa i smaczna opcja, która zaskoczy Twoich gości. Jednocześnie jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy, dobrze ją przyprawić i wrzucić na ruszt. Szczególnie dobrze sprawdzi się pstrąg. Warto wykonać kilka nacięć z każdej strony oraz posypać solą i pieprzem – w środku i na wierzchu. Do środka włóż też plasterki cytryny, pół ząbku czosnku i gałązki świeżych ziół, np. natki pietruszki. Na koniec posmaruj rybę oliwą i włóż na grilla.
Soczysta karkówka
Co można zrobić na grilla? Prawdziwa klasyka wśród dań przeznaczonych na grilla to oczywiście marynowana i soczysta karkówka. Na pewno każdy mięsożerca zachwyci się takim daniem, więc warto na to postawić, gdy nie wiesz, co przygotować na grilla. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest długie marynowanie – najlepiej przez 6-8 godzin. Świetnie sprawdzi się miodowo-musztardowa marynata z dodatkiem świeżych ziół.
Na imprezę ze znajomymi warto również przygotować przekąski finger food.