Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Opublikowano: 30 kwi 2024

Jak nie marnować jedzenia? 4 sprawdzone porady

Gotujemy, jemy i nie marnujemy – to hasło, które powinno przyświecać każdemu z nas.

Posprzątaj lodówkę przed kolejnymi zakupami

Spis treści:

 

Niestety, choć bardzo się staramy, to wciąż zdarza się, że na co dzień wyrzucamy sporo jedzenia. Do śmietnika najczęściej trafiają przeterminowane jogurty, zepsute owoce, warzywa, a nawet mięso. Przyczyn takiej sytuacji jest wiele. Zbyt duże zakupy zrobione bezmyślnie, pośpiech i nieuwaga. Dlatego przed zrobieniem każdych zakupów trzeba się odpowiednio przygotować. Podpowiadamy, jak nie marnować jedzenia!

 

Wielu z nas zastanawia się jak nie marnować żywności i żyć w duchu zero waste. Pierwszym krokiem do zmiany przyzwyczajeń jest dobre planowanie. Przed każdymi zakupami powinniśmy wyczyścić swoją lodówkę. Trzeba sprawdzić daty wszystkich produktów, które się w niej znajdują. Z resztek warzyw można przygotować pyszny omlet lub zapiekane wytrawne muffiny, a rozpoczęte jogurty połączyć z owocami i przygotować zdrowy shake. W sieci znajdziemy sporo przepisów na potrawy z resztek. Jeśli widzimy, że nie zdołamy jeść jakichś owoców lub warzyw, to pamiętajmy, że zawsze możemy je zamrozić i w ten sposób przedłużyć trwałość produktów.

Jak nie marnować jedzenia? Bez listy zakupów ani rusz!

Do każdych zakupów spożywczych trzeba się prawidłowo przygotować. Po pierwsze tworzymy dokładną listę tego, co chcemy kupić. To gwarantuje, że w koszyku nie znajdą się przypadkowe produkty. Jak nie marnować jedzenia? Najlepiej zaplanować menu na cały nadchodzący tydzień, spisać rzeczy potrzebne do przygotowania potraw. Na zakupy zawsze idziemy z pełnym brzuchem. Jeśli będziemy głodni, to z pewnością coś nas skusi. Do sklepu zawsze zabieramy swoje torby na zakupy, aby bez potrzeby nie korzystać z reklamówek jednorazowych. Wybierając produkty, wkładane do koszyka powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ich daty ważności.

Układaj z głową, czyli porządek w lodówce musi być

Robiąc zakupy, warto pamiętać o tym, że co za dużo to niezdrowo. Jeśli półki naszej lodówki uginają się pod ilością produktów, a wszystko jest upchane, to nigdy nie będziemy wiedzieli, co tak naprawdę mamy w środku. W takiej sytuacji łatwo o przeterminowanie się produktów. Kupować mniej to jedna wskazówka.

Druga, równie ważna, dotyczy właściwego sortowania żywności w lodówce. Produkty tego samego typu, jak np. jogurty, czy sery układamy wg daty ważności. Z przodu jedzenie z krótszą datą ważności, a z tyło to, które może poczekać dłużej na swoją kolej. To, co zostało już otwarte, zawsze umieszczamy na linii naszego wzorku. Schowane gdzieś z tyłu może zostać przeoczone.

Ostatnia rada dotyczy segregacji. W lodówce każdy produkt ma swoje miejsce. Wędliny dobrze jest trzymać z innymi wędlinami i wędzonymi rybami, nabiał z nabiałem, a warzywa i owoce obok siebie. Takie ułożenie sprawia, że wszystko jest pod ręką i łatwo znaleźć to, czego akurat szukamy.

Jak nie wyrzucać jedzenia? Podziel się z innymi!

Czasami kupimy za dużo jedzenia, ugotujemy zbyt dużą porcję zupy lub dostaniemy od rodziny dodatkowy, niespodziewany obiad. Jak nie wyrzucać jedzenia w takiej sytuacji? Najlepszym rozwiązaniem będzie podzielenie się tym, czego mamy za dużo. W większych miastach znajdziemy jadłodzielnie i tak zwane lodówki komunalne, w których można zostawić nadprogramowe jedzenie. Ważne, aby nie było przeterminowane i zapakowane w bezzwrotne opakowanie. Osoby potrzebujące, bezdomne i w trudnej sytuacji materialnej chętnie skorzystają z takich darów.

 

Teraz już wiesz, jak nie marnować żywności. Jeśli nie przypadasz za gotowaniem i nie chcesz wyrzucać jedzenia, dobrym pomysłem będzie również skorzystanie z cateringu, na przykład zamawiając obiady do biura.