Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
letnie menu
Opublikowano: 16 kwi 2024

Jak stworzyć menu na letnie przyjęcie w ogrodzie? Sprawdź, czym zaskoczyć gości

Organizacja przyjęcia latem w ogrodzie to doskonała okazja, aby wykorzystać świeże, sezonowe produkty i stworzyć dania, które będą lekkie i podbiją podniebienia wszystkich gości. Idealne menu na letnie przyjęcie w ogrodzie powinno łączyć w sobie niepowtarzalny smak, łatwość przygotowania oraz niebanalną estetykę podania. Dzięki temu zadbasz o każdy detal i od razu zachęcisz gości do spróbowania każdej potrawy. Jak skomponować letnie menu na przyjęcie? Sprawdź nasze wskazówki!

menu na lato

Koncepcja menu na lato — czym się kierować?

Podczas planowania letniego menu najważniejsze jest dostosowanie rodzaju dań do warunków pogodowych. Wysokie temperatury sprzyjają spożywaniu lekkostrawnych i orzeźwiających potraw, które nie obciążają organizmu w niepotrzebny sposób. Idealne sprawdzą się więc różnego typu sałatki, zupy, owoce, a także dania przygotowywane na grillu. Pamiętaj, że przy tworzeniu menu musisz wziąć pod uwagę preferencje i potrzeby zdrowotne gości. Warto więc odpowiednio wcześniej dowiedzieć się, czy wśród zaproszonych nie ma wegetarian, wegan albo osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Letnie menu: te dania zrobią furorę na Twoim przyjęciu

Czas na przystawki! Na samym początku imprezy zaserwuj gościom kremowe zupy — na przykład hiszpańskie gazpacho lub klasyczny chłodnik litewski. Możesz je podać w małych kubeczkach lub miseczkach. Doskonale sprawdzą się także świeże sałatki z sezonowych warzyw, jak choćby włoska sałatka caprese — z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Idealnie orzeźwiającą w upalny dzień propozycją będzie też połączenie arbuza z fetą i liśćmi mięty. 

Głównym punktem letniego menu powinny być dania przygotowywane na grillu. Postaw na proste opcje, które zawsze możesz w ciekawy sposób urozmaicić przyprawami. Grillowane warzywa, ryby, delikatniejsze steki, czy szaszłyki z kurczaka z ziołami z pewnością nasycą gości na dłużej, jednocześnie nie wpływając negatywnie na trawienie. Zależy Ci na „efekcie wow”? Możesz pokusić się o przyrządzenie na grillu owoców morza — jeśli tylko wśród Twoich gości są fani tego typu przysmaków, na pewno będą bardzo zadowoleni. Szukasz alternatywy dla mięsnych i rybnych dań? Gwarantujemy, że aromatyczne, zapiekane ziemniaki, czy szaszłyki z halloumi i warzywami spełnią oczekiwania każdego wegetarianina bądź wegetarianki. 

Desery i napoje w menu na letnim przyjęciu — o czym musisz pamiętać?

Lato to niepowtarzalny czas w roku, kiedy większość z nas lubi zajadać się lekkimi, owocowymi deserami. Sorbety, musy czy klasyczna panna cotta na pewno będą cieszyć się dużą popularnością na letnim przyjęciu. Możesz też pokusić się o połączenie lodów z truskawkami lub malinami, dodając garść orzechów i dekorując je na przykład listkami mięty. 

Napoje powinny przede wszystkim orzeźwiać. W menu na letnie przyjęcie w ogrodzie nie może zabraknąć domowej lemoniady (nie tylko cytrynowej — wypróbuj opcje z innymi owocami!), mrożonej herbaty, wody z cytryną i kostkami lodu. Jeśli chodzi o alkohol, doskonałym rozwiązaniem będzie podanie drinków z białego wina z wodą gazowaną, czyli słynnych szprycerów.

Tworzenie menu na letnie przyjęcie w ogrodzie może być prawdziwą przyjemnością i sprawić dużo frajdy — zwłaszcza że jest to idealna okazja do tego, żeby skorzystać z najlepszych sezonowych produktów. Jeśli jednak nie czujesz się pewnie w kuchni albo nie możesz poświęcić zbyt wiele czasu na przygotowanie dań dla swoich gości, warto rozważyć zamówienie cateringu eventowego, który spełni Twoje oczekiwania — specjalnie dla Ciebie dostosujemy menu do tematu i okazji! W ramach letniego przyjęcia firmowego organizujesz wspólne grillowanie z pracownikami? Zobacz, jakie opcje znajdziesz w naszej ofercie cateringu na grilla.