Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Opublikowano: 15 lut 2024

Tradycyjne dania wielkanocne – jak je przygotować?

Wielkanoc to szczególny czas w roku. Mazurki, żurek z kiełbasą i faszerowane jajka to obowiązkowe elementy na świątecznym stole.

Wielkanocny stół

Spis treści:

 

Powolnym krokiem zbliżają się święta wielkanocne, a co za tym idzie – trzeba zacząć myśleć o przygotowaniu smakowitych potraw. Każdy region w Polsce ma swoje własne tradycje, np. na Mazowszu ogromną popularnością cieszy się szynka pieczona w chlebie, Kaszubi jedzą zylc, czyli galaretę na bazie mięsa, zaś w podkarpackim Krzeszowie do barszczu jedzonego w Wielką Sobotę dodawany jest podsuszany ser robiony na bazie mleka krowiego.

Są jednak takie potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, niezależnie od regionu, w którym mieszkamy. Jakie są tradycyjne dania wielkanocnektóre można spotkać w prawie każdym polskim domu? Nawet najmłodsi wiedzą, że na Wielkanoc musi pojawić się żur z jajkiem i kiełbasą, a do kawy podawana jest puszysta babka piaskowa lub mazurek. I czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez jajek faszerowanych chrzanem lub uwielbianej sałatki jarzynowej? 

Jak przygotować tradycyjne dania wielkanocne?

W Wielką Niedzielę podawany jest żur na święconce. Chociaż jest to tradycyjne danie wielkanocne, to nie ma jednego utartego przepisu. W każdym domu może być przygotowywany w inny sposób, według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jedni zupę podają w talerzach, inni zaś w chlebie. Niektórzy wolą wersję mięsną, inni zaś gotują wegetariańską wersję, do której każdy indywidualnie dorzuca święcone dodatki. Można kupić gotowy zakwas lub przygotować własny z wody, mąki żytniej, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Nam najbardziej smakuje gęsty żur na święconce z jajkiem, chrzanem, kiełbasą wiejską, boczkiem i szynką. 

jak przygotować dania wielkanocne

Na drugie danie polecamy soczysty schab pieczony ze śliwką. Może być podawany na ciepło z delikatnymi ziemniakami z cebulką i majerankiem oraz zasmażanymi buraczkami lub jako przekąska na zimno, pokrojona w plastry. Jest to prosta i smakowita potrawa, która doskonale pasuje na świąteczny obiad i zachwyci nawet największego smakosza. Jako zastępstwo dla schabu ze śliwką proponujemy tradycyjną białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. Kiełbasę można przygotować na patelni lub zapiec w piekarniku w żaroodpornej formie w 180 stopniach. 

Tradycyjne przekąski wielkanocne to oczywiście jajka pod każdą postacią, np. jajka w sosie tatarskim, pasta jajeczna ze świeżą rzeżuchą, jajka faszerowane chrzanem, pieczarkami lub szpinakiem. Sprawdź również, jak ozdobić jajka na Wielkanoc oraz jak ugotować jajko.

Na wielu stołach pojawiają się marynowane śledzie, sałatki jarzynowe lub śledziowe, a także mięsne galaretki. Wszystkie przekąski są łatwe w przygotowaniu, więc nawet niedoświadczona osoba poradzi sobie z nimi. Marynowane śledzie można kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jajka wystarczy ugotować i przeciąć na pół, a następnie w miejsce żółtka włożyć dowolną pastę według własnych preferencji i smaku.

Alternatywa gotowaniu tradycyjnych dań wielkanocnych

Nie każdy ma jednak umiejętności, chęci, czas lub miejsce, aby przygotować smakowite potrawy. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której oferujemy tradycyjne dania wielkanocne. Zatrudnieni przez nas wykwalifikowani kucharze przygotują posiłki, które smakują jak domowe. Szeroka oferta zawiera klasyczne i uwielbiane przez wszystkich dania, a także potrawy wzbogacone nutką nowoczesności. Szeroki wybór przysmaków to gwarancja, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza propozycja to doskonały wybór dla osób, które zamiast tracić cenny czas w kuchni wolą spędzić go z rodziną lub po prostu wolą nie eksperymentować samodzielnie z gotowaniem, chcą zaskoczyć bliskich smakowitym obiadem, wybornymi przekąskami i przepysznymi ciastami. 

Sprawdź nasz catering na Wielkanoc!