Powolnym krokiem zbliżają się święta wielkanocne, a co za tym idzie – trzeba zacząć myśleć o przygotowaniu smakowitych potraw. Każdy region w Polsce ma swoje własne tradycje, np. na Mazowszu ogromną popularnością cieszy się szynka pieczona w chlebie, Kaszubi jedzą zylc, czyli galaretę na bazie mięsa, zaś w podkarpackim Krzeszowie do barszczu jedzonego w Wielką Sobotę dodawany jest podsuszany ser robiony na bazie mleka krowiego.
Są jednak takie potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, niezależnie od regionu, w którym mieszkamy. Jakie są tradycyjne dania wielkanocne, które można spotkać w prawie każdym polskim domu? Nawet najmłodsi wiedzą, że na Wielkanoc musi pojawić się żur z jajkiem i kiełbasą, a do kawy podawana jest puszysta babka piaskowa lub mazurek. I czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez jajek faszerowanych chrzanem lub uwielbianej sałatki jarzynowej?
Jak przygotować tradycyjne dania wielkanocne?
W Wielką Niedzielę podawany jest żur na święconce. Chociaż jest to tradycyjne danie wielkanocne, to nie ma jednego utartego przepisu. W każdym domu może być przygotowywany w inny sposób, według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jedni zupę podają w talerzach, inni zaś w chlebie. Niektórzy wolą wersję mięsną, inni zaś gotują wegetariańską wersję, do której każdy indywidualnie dorzuca święcone dodatki. Można kupić gotowy zakwas lub przygotować własny z wody, mąki żytniej, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Nam najbardziej smakuje gęsty żur na święconce z jajkiem, chrzanem, kiełbasą wiejską, boczkiem i szynką.

Na drugie danie polecamy soczysty schab pieczony ze śliwką. Może być podawany na ciepło z delikatnymi ziemniakami z cebulką i majerankiem oraz zasmażanymi buraczkami lub jako przekąska na zimno, pokrojona w plastry. Jest to prosta i smakowita potrawa, która doskonale pasuje na świąteczny obiad i zachwyci nawet największego smakosza. Jako zastępstwo dla schabu ze śliwką proponujemy tradycyjną białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. Kiełbasę można przygotować na patelni lub zapiec w piekarniku w żaroodpornej formie w 180 stopniach.
Tradycyjne przekąski wielkanocne to oczywiście jajka pod każdą postacią, np. jajka w sosie tatarskim, pasta jajeczna ze świeżą rzeżuchą, jajka faszerowane chrzanem, pieczarkami lub szpinakiem. Na wielu stołach pojawiają się marynowane śledzie, sałatki jarzynowe lub śledziowe, a także mięsne galaretki. Wszystkie przekąski są łatwe w przygotowaniu, więc nawet niedoświadczona osoba poradzi sobie z nimi. Marynowane śledzie można kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jajka wystarczy ugotować i przeciąć na pół, a następnie w miejsce żółtka włożyć dowolną pastę według własnych preferencji i smaku.
Nie każdy ma jednak umiejętności, chęci, czas lub miejsce, aby przygotować smakowite potrawy. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której oferujemy tradycyjne dania wielkanocne. Zatrudnieni przez nas wykwalifikowani kucharze przygotują posiłki, które smakują jak domowe. Szeroka oferta zawiera klasyczne i uwielbiane przez wszystkich dania, a także potrawy wzbogacone nutką nowoczesności. Szeroki wybór przysmaków to gwarancja, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza propozycja to doskonały wybór dla osób, które zamiast tracić cenny czas w kuchni wolą spędzić go z rodziną lub po prostu wolą nie eksperymentować samodzielnie z gotowaniem, chcą zaskoczyć bliskich smakowitym obiadem, wybornymi przekąskami i przepysznymi ciastami.
Sprawdź nasz catering na Wielkanoc!