tradycyjne potrawy wielkanocne

Powolnym krokiem zbliżają się święta wielkanocne, a co za tym idzie – trzeba zacząć myśleć o przygotowaniu smakowitych potraw. Każdy region w Polsce ma swoje własne tradycje, np. na Mazowszu ogromną popularnością cieszy się szynka pieczona w chlebie, Kaszubi jedzą zylc, czyli galaretę na bazie mięsa, zaś w podkarpackim Krzeszowie do barszczu jedzonego w Wielką Sobotę dodawany jest podsuszany ser robiony na bazie mleka krowiego. 

Są jednak takie potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, niezależnie od regionu, w którym mieszkamy. Jakie są tradycyjne dania wielkanocnektóre można spotkać w prawie każdym polskim domu? Nawet najmłodsi wiedzą, że na Wielkanoc musi pojawić się żur z jajkiem i kiełbasą, a do kawy podawana jest puszysta babka piaskowa lub mazurek. I czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez jajek faszerowanych chrzanem lub uwielbianej sałatki jarzynowej? 

Jak przygotować tradycyjne dania wielkanocne?

W Wielką Niedzielę podawany jest żur na święconce. Chociaż jest to tradycyjne danie wielkanocne, to nie ma jednego utartego przepisu. W każdym domu może być przygotowywany w inny sposób, według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jedni zupę podają w talerzach, inni zaś w chlebie. Niektórzy wolą wersję mięsną, inni zaś gotują wegetariańską wersję, do której każdy indywidualnie dorzuca święcone dodatki. Można kupić gotowy zakwas lub przygotować własny z wody, mąki żytniej, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Nam najbardziej smakuje gęsty żur na święconce z jajkiem, chrzanem, kiełbasą wiejską, boczkiem i szynką. 

jak przygotować dania wielkanocne

Na drugie danie polecamy soczysty schab pieczony ze śliwką. Może być podawany na ciepło z delikatnymi ziemniakami z cebulką i majerankiem oraz zasmażanymi buraczkami lub jako przekąska na zimno, pokrojona w plastry. Jest to prosta i smakowita potrawa, która doskonale pasuje na świąteczny obiad i zachwyci nawet największego smakosza. Jako zastępstwo dla schabu ze śliwką proponujemy tradycyjną białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym. Kiełbasę można przygotować na patelni lub zapiec w piekarniku w żaroodpornej formie w 180 stopniach. 

Tradycyjne przekąski wielkanocne to oczywiście jajka pod każdą postacią, np. jajka w sosie tatarskim, pasta jajeczna ze świeżą rzeżuchą, jajka faszerowane chrzanem, pieczarkami lub szpinakiem. Na wielu stołach pojawiają się marynowane śledzie, sałatki jarzynowe lub śledziowe, a także mięsne galaretki. Wszystkie przekąski są łatwe w przygotowaniu, więc nawet niedoświadczona osoba poradzi sobie z nimi. Marynowane śledzie można kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Jajka wystarczy ugotować i przeciąć na pół, a następnie w miejsce żółtka włożyć dowolną pastę według własnych preferencji i smaku. 

Nie każdy ma jednak umiejętności, chęci, czas lub miejsce, aby przygotować smakowite potrawy. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której oferujemy tradycyjne dania wielkanocne. Zatrudnieni przez nas wykwalifikowani kucharze przygotują posiłki, które smakują jak domowe. Szeroka oferta zawiera klasyczne i uwielbiane przez wszystkich dania, a także potrawy wzbogacone nutką nowoczesności. Szeroki wybór przysmaków to gwarancja, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza propozycja to doskonały wybór dla osób, które zamiast tracić cenny czas w kuchni wolą spędzić go z rodziną lub po prostu wolą nie eksperymentować samodzielnie z gotowaniem, chcą zaskoczyć bliskich smakowitym obiadem, wybornymi przekąskami i przepysznymi ciastami. 

Sprawdź nasz catering na Wielkanoc!

Zobacz również

Jak zadbać o zdrowe jedzenie w podróży i podczas wycieczki?

Podczas planowania wycieczki należy zwrócić uwagę na wiele ważnych aspektów, m.in. najdogodniejszą trasę, wygodny hotel, godziny otwarcia atrakcji turystycznych oraz ceny biletów, zapowiadaną pogodę, a także jedzenie. Nie każdy hotel posiada restaurację, w której można wykupić posiłki. Dlatego wiele osób martwi się o jakość jedzenia w trakcie podróży, nie chcąc jednocześnie tracić czasu i energii na […]

więcej

Jak wybrać miejsce na obiady dla grup wycieczkowych?

Wycieczki zorganizowane cieszą się dużą popularnością. Korzystają z nich zarówno dorośli, młodzież, jak i dzieci w wieku szkolnym. To wygodna forma podróżowania, która pozwala na odwiedzanie pięknych miast, zwiedzanie zabytków i kosztowanie lokalnych przysmaków. Uczestnicy wycieczek nie muszą się o nic martwić. Do zadań organizatora należy zapewnienie biletów wstępu do zwiedzanych atrakcji, rezerwacja noclegu i […]

więcej

Catering na chrzciny — jakie menu wybrać dla najmłodszych?

Chrzciny dziecka to jedna z wielu ważnych ceremonii, na którą zapraszamy bliskie nam osoby. Celebrujemy ten dzień nie tylko w kościele, ale również podczas wspólnego przyjęcia. Niektórzy przygotowują skromny obiad w domowym zaciszu, na który przychodzą tylko najbliżsi. Inni rezerwują stoliki w restauracji, aby nie martwić się planowaniem posiłków i późniejszym sprzątaniem. Istnieje również trzecia […]

więcej
Go Top