Tradycyjne potrawy na wielkanoc - catering na święta

Z obchodami świąt wielkanocnych związanych jest wiele tradycji, które dotyczą zarówno aspektów religijnych, jak i samych potraw, które podajemy na stole. Kulinarne tradycje to nie tylko żurek i faszerowane jajka z majonezem. W zależności od tego, gdzie spędzamy Wielkanoc, na stole spotkamy różne, regionalne smaki. Nikogo nie powinna dziwić podkarpacka zupa chrzanowa, czy serwowany w Świętokrzyskim barszcz biały z kiszonej kapusty. Warto otworzyć się na nowe doznania smakowe i spróbować potraw z różnych krańców Polski.

Wielkanocna święconka

Śniadanie wielkanocne to czas, który spędzamy z najbliższą rodziną. Wspólne spotkanie nie obejdzie się bez tradycyjnej święconki. Co powinno się znaleźć w świątecznym koszyku, który święcimy w Wielką Sobotę? Każdy produkt niesie za sobą określoną symbolikę i oznacza coś zupełnie innego. Pięknie dekorowane jaja symbolizują odradzające się życie. Chleb ma zapewnić pomyślność, a chrzan siłę i zdrowie. Z kolei baranek (w formie cukrowej lub czekoladowej) ma przywodzić na myśl zmartwychwstałego Chrystusa. W koszyku nie powinno zabraknąć także soli, kiełbasy, czy babki piaskowej. Jeśli brakuje wam czasu na skompletowanie zawartości koszyka, możecie skorzystać z naszych gotowych, wielkanocnych święconek dostępnych w dwóch rozmiarach. Nasz zaprzyjaźniony ksiądz je poświęci, a kierowcy dostarczą go pod same drzwi. Z niewielką pomocą przygotujesz tradycyjne wielkanocne śniadanie dla swoich najbliższych. Jeśli macie jakieś pytania zapraszamy do kontaktu. Jesteśmy tu dla Was!

catering wielkanocny

Jak przygotować tradycyjny obiad wielkanocny?

Jeśli zastanawiacie się co się je na Wielkanoc, to zapewne nie znajdziecie jednej, słusznej odpowiedzi. Tradycyjne dania wielkanocne są zazwyczaj bardzo klasyczne. I choć nie są tak mocno zróżnicowane regionalnie, jak ma to miejsce w przypadku świąt Bożego Narodzenia, to nadal różne części kraju serwują swoje własne warianty, tych samych dań.

Z pewnością znacie powiedzenie: co kraj, to obyczaj. Podobnie sytuacja wygląda, jeśli chodzi o święta wielkanocne w naszym kraju. Co na obiad wielkanocny zjemy na Śląsku? Popularnym daniem jest święcelnik, czyli półsłodkie ciasto drożdżowe, które zapieka się z kawałkami wędzonych wędlin, kiełbasy lub mięsa. Na stole przykrytym białym obrusem, nie może również zabraknąć wielkanocnego wieńca drożdżowego, pieczonego w kształcie koła. Zgodnie z tradycją, w jego wnętrzu układa się kroszonki, czyli wielkanocne pisanki. Na deser podawany jest kołocz po brzegi wypełniony serem.

Wielkopolska słynie z aromatycznego żuru doprawionego liściem laurowym, białej kiełbasy oraz domowych salcesonów. Wielkopolanie delektują się cielęciną z czosnkiem, a deseru nie wyobrażają sobie bez drożdżowej babki pełnej bakalii. Jeśli Wielkanoc spędzacie na Kaszubach, na waszych talerzach pojawi się zylc. To nic innego, jak galareta z włoszczyzny oraz siekanych wieprzowych nóżek. Nie powinna was zdziwić również jajecznica ze słoniną oraz marchewny kuch, czyli drożdżowe ciasto. Typową góralską potrawą podawaną na Podhalu jest zupa z chrzanu, tak zwana sodra. Jest to chłodnik pełny jaj, chrzanu, zsiadłego mleka oraz kiełbasy. Na wielkanocnym stole spotkać możemy także święconkę nazywaną krzonowiną lub chrzonicą. Z kolei na Lubelszczyźnie koniecznie trzeba spróbować nietypowej wersji żurku z białym twarogiem i mięsem wieprzowym. W Małopolsce, w okolicach wsi Lanckorona serwuje się chrzanówkę, którą tradycyjnie zagęszcza się mąką i kwaśną śmietaną. Z małopolskiej wsi Siedliszowice pochodzi z kolei strząska, którą podaje się jako danie główne na świąteczne śniadanie.

Najlepsze dania na święta wielkanocne

Chcecie zaprosić rodzinę na Wielkanoc, ale nie po drodze wam z gotowaniem? Odstraszają was długie godziny spędzone przy garnkach i jeszcze dłuższe, które trzeba poświęcić na zmywanie? Wychodzimy do Was z pomocną dłonią! Z największą przyjemnością przygotujemy pyszne, tradycyjne potrawy na wielkanocne śniadanie lub obiad. Z naszym Szefem Kuchni stworzycie wyjątkowe, spersonalizowane menu, które zachwyci gości i idealnie spełni ich oczekiwania. Nieważne, czy planujecie duże rodzinne spotkanie, czy też odwiedza Was kilka osób. Catering można zamówić nawet w małych ilościach idealnych na kameralne spotkanie.

W naszej ofercie znalazły się tradycyjne potrawy wielkanocne oraz ich nowoczesne i równie smakowite wersje. W menu pojawił wegetariański pasztet szpinakowo-brokułowyfaszerowane jaja z fetą, jaja zapiekane w muffinach, czy sałatka z jajkiem, brokułami, kukurydzą i parmezanem. Nie zabrakło również klasyków, takich jak sałatka jarzynowa, gęsty żurek z jajkiem i kiełbasą, czy pieczone mięsa. Do kawy, na osłodę dnia, polecamy babkę wielkanocną lub mazurka w wersji czekoladowej bądź kajmakowej. Wypróbuj nasz catering na Wielkanoc!

Święta to czas, który warto spędzić z najbliższymi. Spokojnie i bez pośpiechu. Nie ma potrzeby, aby całe dnie gotować, zmywać i sprzątać. Wystarczy zamówić tradycyjny obiad wielkanocny w naszym Cateringu, a święta spędzić bez stresu, ciesząc się czasem z bliskimi. 

Zobacz również

Jakie przekąski na sylwestra?

Nie wiesz jakie przekąski na sylwestra w domu przygotować? Przygotowaliśmy kilka uniwersalnych i szybkich do wykonania propozycji. Sprawdź!

więcej

Tradycyjne potrawy wigilijne – lista 12 dań

Jakie tradycyjne potrawy wigilijne są najpopularniejsze? Zainspiruj się listą prezentowanych przez nas 12 dań i stwórz wyjątkowe menu!

więcej

Dania na święta Bożego Narodzenia, którym przyświeca idea less waste

Potrawy bożonarodzeniowe mają wyjątkowy smak i aromat. Podpowiadamy jak przygotować święta bez marnowania jedzenia.

więcej
Go Top
X