Sezonowe warzywa i owoce na przykładzie dyni

Jesienią, kiedy jest zimno i wietrznie, pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty. Świadomie wybieramy comfort food, które krok po kroku, wprowadza nas w dobry nastrój i buduje przyjemną atmosferę. Na przekór brzydkiej pogodzie gotujemy smaczne, aromatyczne i rozgrzewające dania. W tej roli świetnie sprawdzają się jesienne warzywa i owoce sezonowe, które po brzegi wypełniają stoiska na pobliskich placach targowych.

Sezonowe warzywa i owoce jesień oferuje nam w ilościach hurtowych. Na targach znajdziemy skrzynie pełne soczystych jabłek, słodkich gruszek lub dojrzałych śliwek idealnych na powidła. Jesień to również zdrowe warzywa. Nic tak dobrze nie smakuje, jak ogromna, pomarańczowa dynia. Z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a sposoby jej wykorzystania potrafią zaskoczyć.

Warzywa dobre, bo sezonowe!

Jesień warzywa sezonowe i zdrowe owoce rozdaje wszystkim zainteresowanym. Można wybierać do woli! Królowa dynia jest jednak wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Dumnie pojawia się w naszym, cateringowym menu. Jemy ją na słodko w formie deseru, jak również w wersji wytrawnej serwowanej na obiad.

Można z niej wyczarować korzenne ciasto dyniowe, kruche ciasteczka lub chrupiące placuszki. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego humusu lub dyniowego curry. Ostatnio w modzie jest ekspresowy zastrzyk energii skrywany pod tajemniczą nazwą pumpkin spice latte. To niesamowita kawa dyniowa połączona z korzennymi przyprawami imbiru, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.

Owoce i warzywa jesieni w zupie dyniowej

Krem z dyni czyli must have naszej firmy cateringowej

Przygotowując menu zawsze kierujemy się tym, co zdrowe i sezonowe. Doskonale wiemy, że nic tak nie rozgrzewa, jak gorąca zupa dyniowa. Krem z dyni pojawia się w naszym menu co roku. Gęsty, kremowy i odrobinę pikantny za sprawą chili oraz rozgrzewającego imbiru. Najczęściej posypany prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą lub podsmażonymi chipsami chorizo. Najlepsza dynia na zupę to słodka w smaku i zabawnie wyglądająca dynia hokkaido. Swoim wyglądem przypomina ogromną gruszkę, a za sprawą miąższu pozbawionego włókien, jest idealna do zup, zapiekanek, makaronów, a nawet ciast i ciasteczek.

Owoce pachnące cynamonem – idealne jesienią

Owoce i przetwory, które z nich powstają, możemy jeść na okrągło. Jesień owoce sezonowe wykorzystuje na wiele sposobów. Rozchodzący się po domu zapach, podgrzewanych w garnku owoców, jest zapowiedzią konfitur, dżemów i marmolad. Gęste powidła śliwkowe, szczelnie zamknięte w słoikach, ustawione na regale w spiżarni, czekają na oficjalne występy w okolicach świąt Bożego Narodzenia, wzbogacając np. tradycyjne potrawy wigilijne. Prażone jabłka, przyprawione cynamonem i ukryte na końcu półki w spiżarni, są ratunkiem na czarną godzinę. Zimą, kiedy świeżych owoców nie ma zbyt wiele, te magiczne słoiczki są na wagę złota.

Owoce zbierane w sezonie jesiennym - śliwki z goździkami i cynamonem

Zobacz również

Jak zadbać o zdrowe jedzenie w podróży i podczas wycieczki?

Podczas planowania wycieczki należy zwrócić uwagę na wiele ważnych aspektów, m.in. najdogodniejszą trasę, wygodny hotel, godziny otwarcia atrakcji turystycznych oraz ceny biletów, zapowiadaną pogodę, a także jedzenie. Nie każdy hotel posiada restaurację, w której można wykupić posiłki. Dlatego wiele osób martwi się o jakość jedzenia w trakcie podróży, nie chcąc jednocześnie tracić czasu i energii na […]

więcej

Jak wybrać miejsce na obiady dla grup wycieczkowych?

Wycieczki zorganizowane cieszą się dużą popularnością. Korzystają z nich zarówno dorośli, młodzież, jak i dzieci w wieku szkolnym. To wygodna forma podróżowania, która pozwala na odwiedzanie pięknych miast, zwiedzanie zabytków i kosztowanie lokalnych przysmaków. Uczestnicy wycieczek nie muszą się o nic martwić. Do zadań organizatora należy zapewnienie biletów wstępu do zwiedzanych atrakcji, rezerwacja noclegu i […]

więcej

Catering na chrzciny — jakie menu wybrać dla najmłodszych?

Chrzciny dziecka to jedna z wielu ważnych ceremonii, na którą zapraszamy bliskie nam osoby. Celebrujemy ten dzień nie tylko w kościele, ale również podczas wspólnego przyjęcia. Niektórzy przygotowują skromny obiad w domowym zaciszu, na który przychodzą tylko najbliżsi. Inni rezerwują stoliki w restauracji, aby nie martwić się planowaniem posiłków i późniejszym sprzątaniem. Istnieje również trzecia […]

więcej
Go Top