Sezonowe warzywa i owoce na przykładzie dyni

Jesienią, kiedy jest zimno i wietrznie, pozwalamy sobie na odrobinę rozpusty. Świadomie wybieramy comfort food, które krok po kroku, wprowadza nas w dobry nastrój i buduje przyjemną atmosferę. Na przekór brzydkiej pogodzie gotujemy smaczne, aromatyczne i rozgrzewające dania. W tej roli świetnie sprawdzają się jesienne warzywa i owoce sezonowe, które po brzegi wypełniają stoiska na pobliskich placach targowych.

Sezonowe warzywa i owoce jesień oferuje nam w ilościach hurtowych. Na targach znajdziemy skrzynie pełne soczystych jabłek, słodkich gruszek lub dojrzałych śliwek idealnych na powidła. Jesień to również zdrowe warzywa. Nic tak dobrze nie smakuje, jak ogromna, pomarańczowa dynia. Z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a sposoby jej wykorzystania potrafią zaskoczyć.

Warzywa dobre, bo sezonowe!

Jesień warzywa sezonowe i zdrowe owoce rozdaje wszystkim zainteresowanym. Można wybierać do woli! Królowa dynia jest jednak wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Dumnie pojawia się w naszym, cateringowym menu. Jemy ją na słodko w formie deseru, jak również w wersji wytrawnej serwowanej na obiad.

Można z niej wyczarować korzenne ciasto dyniowe, kruche ciasteczka lub chrupiące placuszki. Idealnie nadaje się do przygotowania domowego humusu lub dyniowego curry. Ostatnio w modzie jest ekspresowy zastrzyk energii skrywany pod tajemniczą nazwą pumpkin spice latte. To niesamowita kawa dyniowa połączona z korzennymi przyprawami imbiru, cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej.

Owoce i warzywa jesieni w zupie dyniowej

Krem z dyni czyli must have naszej firmy cateringowej

Przygotowując menu zawsze kierujemy się tym co zdrowe i sezonowe. Doskonale wiemy, że nic tak nie rozgrzewa, jak gorąca zupa dyniowa. Krem z dyni pojawia się w naszym menu co roku. Gęsty, kremowy i odrobinę pikantny za sprawą chili oraz rozgrzewającego imbiru. Najczęściej posypany prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą lub podsmażonymi chipsami chorizo. Najlepsza dynia na zupę, to słodka w smaku i zabawnie wyglądająca dynia hokkaido. Swoim wyglądem przypomina ogromną gruszkę, a za sprawą miąższu pozbawionego włókien, jest idealna do zup, zapiekanek, makaronów, a nawet ciast i ciasteczek.

Owoce pachnące cynamonem – idealne jesienią

Owoce i przetwory, które z nich powstają, możemy jeść na okrągło. Jesień owoce sezonowe wykorzystuje na wiele sposobów. Rozchodzący się po domu zapach, podgrzewanych w garnku owoców, jest zapowiedzią konfitur, dżemów i marmolad. Gęste powidła śliwkowe, szczelnie zamknięte w słoikach, ustawione na regale w spiżarni, czekają na oficjalne występy w okolicach świąt Bożego Narodzenia, wzbogacając np. tradycyjne potrawy wigilijne. Prażone jabłka, przyprawione cynamonem i ukryte na końcu półki w spiżarni, są ratunkiem na czarną godzinę. Zimą, kiedy świeżych owoców nie ma zbyt wiele, te magiczne słoiczki są na wagę złota.

Owoce zbierane w sezonie jesiennym - śliwki z goździkami i cynamonem

Zobacz również

Jakie warzywa na grilla?

Planujesz wegetariańskiego grilla? Sprawdź pomysły, jakie warzywa szczególnie warto grillować!

więcej

Solidarność z Ukrainą

Wojna na Ukrainie trwa już prawie pięć miesięcy. Część uchodźców zdążyła się już zadomowić. Aktywnie szukają pracy i próbują na nowo poskładać swoje życie. Jednak osób potrzebujących niestety stale przybywa. Oddolne inicjatywy i pierwsze zrywy pomocowe zdecydowanie osłabły. W takich chwilach niezbędna okazuje się pomoc darczyńców, którzy przekazują zarówno swój czas, jak i tak potrzebne […]

więcej

Co przygotować na grilla ze znajomymi?

Wiosna, lato, a nawet wczesna jesień to doskonały moment na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Szczególnie jest to przyjemne, gdy spotkasz się w gronie bliskich osób. Wtedy warto rozpalić grilla, wygodnie się rozsiąść i spędzić czas na świeżym powietrzu. Zastanawiasz się, co przygotować na grilla ze znajomymi? Skorzystaj z naszych inspiracji, a każdy znajdzie dla […]

więcej
Go Top
X